Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ψηφιακό Οχυρό

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Το Ψηφιακό Οχυρό είναι ένα από τα καλύτερα και ρεαλιστικότερα τεχνολογικά θρίλερ που κυκλοφόρησε ποτέ. Γραμμένο από τον πιο πολυδιαβασμένο συγγραφέα παγκόσμια τα τελευταία χρόνια, θα κερδίσει κάθε είδους αναγνώστη με την πλοκή και την αιχμηρότητά του.

 Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει στα χέρια της ένα υπερόπλο στο χώρο των επικοινωνιών: τον παντοδύναμο υπολογιστή TRANSLTR, ο οποίος παρακολουθεί όλο τον πλανήτη και μπορεί να αποκρυπτογραφήσει άμεσα οποιοδήποτε κωδικοποιημένο μήνυμα. Τα προβλήματα ωστόσο ξεκινούν όταν ένας πρώην υπάλληλος της υπηρεσίας αντιτάσσεται στην πρακτική της να παρακολουθεί κάθε πολίτη και δημιουργεί έναν κώδικα απροσπέλαστο, ακόμη και από τον υπερυπολογιστή. Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας βρίσκεται σε ομηρία.
O κώδικας έχει τέτοια δύναμη, που μπορεί να καταστρέψει όλο το δίκτυο αντικατασκοπίας. Τότε τη λύση καλείται να δώσει η γοητευτική Σούζαν Φλέτσερ, η ικανότερη κρυπταναλύτρια που διαθέτει η υπηρεσία. Αυτό που ανακαλύπτει θα προκαλέσει τριγμούς σε όλη την ιεραρχία της εξουσίας και θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή της. Αντιμέτωπη με δυνάμεις που την υπερβαίνουν, θα αγωνιστεί με μόνο όπλο το μυαλό της να σώσει τη χώρα από μια σκοτεινή συνωμοσία. «Ψηφιακό Οχυρό», είπε ο Στράθμορ. «Έτσι το ονομάζει. Πρόκειται για το απόλυτο αντικατασκοπικό όπλο. Αν το πρόγραμμα αυτό βγει στην αγορά, κάθε παιδάκι δημοτικού που έχει πρόσβαση σε ένα μόντεμ θα μπορεί να στέλνει κώδικες τους οποίους η NSA δε θα μπορεί να σπάσει. Το σύστημα συλλογής πληροφοριών της χώρας θα καταρρεύσει».

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ:
Το Ψηφιακό Οχυρό (Digital Fortress) είναι το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε ο Dan Brown (1998). Σε αυτό το βιβλίο ο βασικός πρωταγωνιστής δεν είναι ο πασίγνωστος πλέον σε όλους μας, καθηγητής Λάνγκτον, αλλά η  Σούζαν Φλέτσερ, μια κρυπταναλύτρια της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Αμερικής (NSA).
Πολύ καλή περιπέτεια- τεχνολογικό θρίλερ, με αγωνία και συνεχής ανατροπές.  Κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος ( ίσως κουράσουν κάποια σημεία του βιβλίου, αλλά ευτυχώς είναι λίγα). Οι φίλοι της τεχνολογίας, και ειδικότερα των υπολογιστών,  θεωρώ ότι θα το απολαύσουν περισσότερο από έναν μέσο αναγνώστη, καθώς θα είναι σε θέση να αντιληφθούν τις αναφορές στις ορολογίες των υπολογιστών.
Βασική παράμετρος είναι ο αναγνώστης να αποφύγει την σύγκριση με τα υπόλοιπα βιβλία του συγγραφέα - κυρίως των Πεφωτισμένων και του Κώδικα Ντα Βίντσι-, καθώς αποτελούν διαφορετικά είδη βιβλίου και γραφής.  Σε αυτή τη περίπτωση θα το βρεί ενδιαφέρον και θα το απολαύσει.  Στην αντίθετη περίπτωση (σύγκριση), θεωρώ, ότι ο αναγνώστης θα απογοητευτεί.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8,5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.