Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ο Ασπροδόντης



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΟΥ (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Ασπροδόντης

Τζακ Λόντον

Εκδότης ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Σειρά ΝΕΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 92
Χρονολογία Έκδοσης Δεκέμβριος 2001
Αριθμός σελίδων 248
Διαστάσεις 21x14
Μετάφραση ΚΙΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΛΟΝΤΟΝ ΤΖΑΚ
Θέμα
ΠΑΙΔΙΚΑ/ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ

Ένας λύκος γεννιέται στην άγρια δύση του Αρκτικού Βορρά. Από κουτάβι ακόμη, θα τον πάρουν κοντά τους, οι άνθρωποι, που στα μάτια του δείχνουν παντοδύναμοι σαν θεοί. Μέσα από συγκρούσεις με το προαιώνιο ένστικτο του λύκου, με τη θέλησή του -τελικά- θα εγκαταλείψει για πάντα τον κόσμο της άγρια φύσης και θα μείνει κοντά στους θεούς αυτούς και στην προστασία που του προσφέρουν με αντάλλαγμα τη δική του υποταγή. Τα προτερήματα της άγριας ράτσας του, η φρονιμάδα, η εξυπνάδα, το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοάμυνας, σε συνδυασμό μ' ένα νέο βίωμα, το αίσθημα της αγάπης, που θα γνωρίσει από τον αγαπημένο του αφέντη, καταφέρνουν να ημερώσουν το λύκο και ο δεσμός που θα καλλιεργηθεί ανάμεσα σ' αυτόν και στον άνθρωπο θα ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο και τους δύο.
Η δύναμη της περιγραφής και η περίτεχνη πλοκή, η γόνιμη φαντασία και οι εμπειρίες που είχε δοκιμάσει ο ίδιος ο συγγραφέας κάνουν το μυθιστόρημα του αυτό μια συναρπαστική περιπέτεια, δικαιώνοντας τη φήμη του Τζακ Λόντον ως ενός από τους δημοφιλέστερους πεζογράφους.
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ:

Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας και τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη έκδοση του βιβλίου δεν έχει καμία σχέση με την ταινία που ενδεχομένως να έχετε δεί. Η εν λόγο έκδοση εκθειάζει τον βίο των γονέων και του ιδίου του Ασπροδόντη, από τη γέννησή του, τα πρώτα του μαθήματα στη ζωή, τη ζωή του ανάμεσα στους ανθρώπους και την συμβίωσή του με αυτούς.
Άν και το εν λόγο βιβλίο απευθύνεται- ώς επί το πλείστον- σε έφηβους, διαβάζοντάς το διαπίστωσα ότι τα γραφόμενα και τα διδάγματα που λαμβάνει κάποιον μέσα από αυτό το βιβλίο, απευθύνονται περισσότερο στους ενήλικες.
Είναι ένα υπέροχο και απολαυστικό βιβλίο το οποίο με την δύναμη της γραφής που χαρακτηρίζει τον Τζακ Λόντον, σε απορροφά και σε ταξιδεύει στην άγρια φύση, στην οποία εγκυμονούν πολλοί και θανάσιμοι κίνδυνοι.
Τολμώ να πω ότι, μέσα από αυτό το βιβλίο είδα τη συμβίωση των ανθρώπων με τα ζώα με εντελώς διαφορετική ματιά και το προτείνω σε όλους ανεπιφύλακτα. ( Είτε μικρούς, είτε μεγάλους αναγνώστες).

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7- 7,5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.