Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Κώδικας Da Vinci

Κώδικας Da Vinci
(The Da Vinci Code), 2003

Νταν Μπράουν
μετάφραση: Χρήστος Καψάλης

Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2004
604 σελ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ : (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 Ο Ρόμπερτ Λάνγκντον, καθηγητής συμβολολογίας στο Χάρβαρντ, βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους στο Παρίσι, όταν παίρνει ένα επείγον νυχτερινό τηλεφώνημα. Ο ηλικιωμένος έφορος του Λούβρου έχει δολοφονηθεί μέσα στο μουσείο, και δίπλα στο πτώμα του έχει βρεθεί ένας αινιγματικός γρίφος. Καθώς ο Λάνγκντον και μια προικισμένη Γαλλίδα αποκρυπτογράφος, η Σοφί Νεβέ, προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τα παράξενα αινίγματα, ανακαλύπτουν έκπληκτοι μια σειρά από στοιχεία κρυμμένα στα έργα του Ντα Βίντσι – στοιχεία έξυπνα μεταμφιεσμένα από τον ζωγράφο.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν ο Λάνγκντον ανακαλύπτει κάτι απρόσμενο: Το θύμα είχε σχέση με το Κοινό της Σιών, μια μυστική οργάνωση που τα μέλη της περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τον σερ Ισαάκ Νιούτον, τον Μποτιτσέλι, τον Βίκτορα Ουγκώ και τον Ντα Βίντσι. Ο Λάνγκντον υποψιάζονται ότι αναζητούν ένα ιστορικό μυστικό απίστευτα σημαντικό αλλά και επικίνδυνο. Σε μια απεγνωσμένη κούρσα μέσα στο Παρίσι και ακόμη παραπέρα, ο Λάνγκντον και η Νεβέ βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν άγνωστο πανίσχυρο αντίπαλο που φαίνεται να προβλέπει κάθε τους κίνηση. Αν δεν καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν το ακατανόητο αίνιγμα, το μυστικό του Κοινού της Σιών –αλλά και μια εμπρηστική αρχαία αλήθεια– θα χαθούν για πάντα.
Ξεφεύγοντας από το καλούπι των παραδοσιακών θρίλερ, ο Κώδικας Da Vinci είναι ένα συναρπαστικό βιβλίο με ταχύτατο ρυθμό και πολλαπλά επίπεδα λεπτομέρειας και έρευνας. Από τις πρώτες σελίδες μέχρι και το απρόβλεπτο και εκπληκτικό του τέλος, ο συγγραφέας Νταν Μπράουν αποδεικνύει ότι είναι ένας αριστοτέχνης της μυθιστοριογραφίας.

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ:

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!
Καταιγιστική δράση, ατελείωτη περιπέτεια, αγωνία στα ύψη, ραγδαίες εξελίξεις, συνεχείς ανατροπές και πλοκή που θα σας προβληματίσει για πολύ καιρό!
Ένα εκπληκτικό βιβλίο-θρίλερ που οφείλει να διαβάσει κάθε λάτρης της περιπέτειας, των ιστοριών συνωμοσίας, κρυμμένων μυστικών, Κοινού της Σιών κ.ο.κ. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε παγκόσμιο best seller και ότι μέσα από αυτό το έργο έγινε πασίγνωστος ο συγγραφέας του.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, πρόκειται για το καλύτερο βιβλίο του συγγραφέα (το τέταρτο στη σειρά βιβλίο του).Σε αυτό το βιβλίο ξεδιπλώνει το συγγραφικό του ταλέντο και σε παρασέρνει σε μία αληθοφανή ιστορία, όπου ο διαχωρισμός ιστορίας και μυθοπλασίας είναι εξαιρετικά λεπτός και δυσδιάκριτος.
Θυμάμαι ότι το είχα διαβάσει σε ένα βράδυ! Ήταν αδύνατον να το αφήσω από τα χέρια μου! Πολλές φορές αναρωτιέμαι εάν ο Dan Brown θα ξαναγράψει τόσο καλά κάποιο βιβλίο στο μέλλον ή εάν με αυτό το βιβλίο κορυφώθηκε η συγγραφική του καριέρα.

Είναι το δεύτερο βιβλίο στο οποίο εμφανίζεται ο καθηγητής Λάνγκτον - η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 2000 με το βιβλίο Angels and Demons ( Ιlluminati- Οι Πεφωτισμένοι) -  και σε αντίθεση με τις συνέχειες των βιβλίων και των ταινιών, η δεύτερη ιστορία ήταν καλύτερη και ανώτερη από την πρώτη (προσωπική άποψη).
Σε αυτό του το βιβλίο ο συγγραφέας προτείνει μια εναλλακτική και στρεβλωμένη  ιστορία του χριστιανισμού - για το λόγο αυτό κατακρίθηκε από μεγάλη μερίδα των αναγνωστών του και ξεσήκωσε θύελλες αντιδράσεων από πολλούς χριστιανούς πιστούς- προκαλώντας την κοινή γνώμη.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι, εάν το διαβάσει κάποιος σαν μία περιπέτεια, παραμερίζοντας τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, τότε θα το λατρέψει! Εάν το κρίνει σύμφωνα με αυτές (θρησκευτικές πεποιθήσεις), τότε είναι κατάπτυστο!  

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 10 (Η βαθμολογία αφορά το βιβλίο ως περιπέτεια-θρίλερ και όχι σαν προσβολή της χριστιανικής πίστεως.)

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Το βιβλίο μετά την εμπορική επιτυχία που σημείωσε, μεταφέρθηκε το 2006 και στην μεγάλη οθόνη με τον ομώνυμο τίτλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.