Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Σκοτεινός τόπος

Flynn Gillian
Σκοτεινός τόπος
μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
Σελίδες: 531
Ημερομηνία έκδοσης: 08/05/2012


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):
Εγώ την κακία την έχω μέσα μου, υπάρχει, το νιώθω. Ξεκοίλιασέ με και δεν αποκλείεται να γλιστρήσει έξω σαν ζωντανό όργανο, σαρκώδες και μαυριδερό, να πέσει χάμω να το πατήσεις να το λιώσεις. Κάτι έχει το αίμα των Ντέι. Κάτι δεν πάει καλά. Ποτέ δεν υπήρξα καλό κοριτσάκι και χειροτέρεψα μετά τους φόνους..
(Απόσπασμα από το βιβλίο)

Η Λίμπι Ντέι ήταν επτά όταν η μητέρα και οι δύο αδελφές της δολοφονήθηκαν στην αποκαλούμενη Σατανιστική Σφαγή του Κίνακι. Εκείνη κατάφερε να διαφύγει και να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του δεκαπεντάχρονου αδελφού της τον δολοφόνο. Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα η δυσλειτουργική Λίμπι, προκειμένου να επιβιώσει, πουλά την ιστορία της. Έτσι αναγκάζεται να ανατρέξει στο παρελθόν, να ξαναζήσει τα γεγονότα από την αρχή, βήμα προς βήμα, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πως τελικά η σωτηρία της απέχει πολύ ακόμη.

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ:
Το δεύτερο βιβλίο της Gillian Flynn έρχεται για να ταράξει τα νερά και να ανεβάσει το πήχη ψηλότερα! Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό αστυνομικό (;) -ψυχολογικό θρίλερ το οποίο διαφοροποιείται από οτιδήποτε έχω διαβάσει μέχρι τώρα. Περιγραφικό, ατμοσφαιρικό, και με ένα φινάλε ανατρεπτικό που κανείς δεν το περιμένει! Προς το τέλος του βιβλίου αδυνατούσα να το αφήσω από τα χέρια μου!
Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία ξεδιπλώνεται αργά και σταδιακά και στην πορεία κουράζει πολύ τον αναγνώστη με τις περιγραφές και τους διαλόγους, οι οποίοι φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση με την όλη υπόθεση, εκ των υστέρων όμως -και έχοντας γνωρίσει όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου σε σημείο να τους θεωρείς οικείους σου- αντιλαμβάνεσαι ότι χωρίς όλα αυτά δεν θα απολάμβανες το βιβλίο στον ίδιο βαθμό. Ζεις την ιστορία και συμπάσχεις με τους χαρακτήρες. Συμπαθείς και αντιπαθείς πρόσωπα και καταστάσεις, τα οποία διαδραματίζονται παράλληλα, χάρη στις χρονικές αναδρομές των κεφαλαίων του βιβλίου. Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του βιβλίου, έρχεται και η λύση του μυστηρίου, συνοδευόμενη από την εξιλέωση και των εξαγνισμό των κεντρικών ηρώων.
Θεωρώ ότι η συγγραφέας εκτός από ταλαντούχα, είναι και πολύ επιδέξια με την γραφή και τον λόγο της, καθώς και ότι έχει καθιερώσει το προσωπικό της στυλ- σήμα κατατεθέν στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος. ( Όσοι έχετε διαβάσει τα ''Αιχμηρά Αντικείμενα" και τον "Σκοτεινό Τόπο" αντιλαμβάνεστε τι εννοώ). Είναι από τα βιβλία που πιστεύω ότι δεν πρέπει να απουσιάζουν από το ράφι της βιβλιοθήκης ενός λάτρη του αστυνομικού (;)-ψυχολογικού θρίλερ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, ο τίτλος του αστυνομικού θρίλερ είναι διφορούμενος και υπό συζήτηση ( εξού και το ερωτηματικό στην παρένθεση). Κλείνω να το τοποθετήσω περισσότερο στο ψυχολογικό θρίλερ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8,5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.