Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Άγγελος θανάτου

Camilla Lackberg
«Άγγελος θανάτου»
μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης
Σελίδες: 576
Ημερομηνία έκδοσης: 26/01/2015

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ( από την ιστοσελίδα των εκδόσεων μεταίχμιο):
Το Πάσχα του 1974 μια οικογένεια εξαφανίζεται λίγο έξω από τη Φιελμπάκα. Η μόνη επιζήσασα είναι η Έμπα, η κόρη της οικογένειας, η οποία είναι ενός έτους.

Τώρα επιστρέφει στο νησί όπου ο πατέρας της κάποτε διεύθυνε ένα οικοτροφείο με σιδερένια πυγμή. Δεν περνάει πολύς καιρός και η Έμπα πέφτει θύμα εμπρηστικής επίθεσης. Κατά την έρευνα της Σήμανσης διαπιστώνεται ότι κάτω από το πάτωμα της τραπεζαρίας υπάρχει ξεραμένο αίμα. Μπορεί όλα αυτά να συνδέονται με την εξαφάνιση της οικογένειας της Έμπα;


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ:
Ο «Άγγελος Θανάτου » είναι το όγδοο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστές τον Πάτρικ και την Ερίκα, γραμμένο από την- όχι τυχαία χαρακτηρισμένη- βασίλισσα της Σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας Camilla Lackberg (Καμίλα Λέκμπεργ).
Όσοι από εσάς έχετε γνωρίσει την συγγραφέα από προηγούμενα έργα της ( βλ. « η γοργόνα», «Το Παιδί από τη Γερμανία», κ.τ.λ), είστε εξοικειωμένοι με το στυλ γραφής της και με τους τρόπους του χειρίζεται την υπόθεση των βιβλίων της και τις ανατροπές μέσα σε αυτά. Όσοι πάλι θα την γνωρίσετε πρώτη φορά μέσα από αυτό το βιβλίο (όπως ο γραφών), τότε σας περιμένει μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και συντροφιά.
Η υπόθεση του βιβλίου κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, το οποίο το κρατά η συγγραφέας με το τέχνασμα των παρελθοντικών αναδρομών και χρησιμοποιώντας ιστορικά πρόσωπα και μέρη αναμεμειγμένα με τη δική της φαντασία. Οι ανατροπές του βιβλίου είναι συνεχής και η υπόθεση σταδιακά περιπλέκεται έως ότου κορυφωθεί στα τελειώματα του βιβλίου και έπειτα ξεκινήσει η αποκατάστασης της αλήθειας οδηγώντας τον αναγνώστη, μέσα από τους κεντρικούς ήρωες, στα μονοπάτια της εξιλέωσης και της εσωτερικής ηρεμίας.
Η γραφή της απλή, κατανοητή και με απουσία επιτηδευμένου λόγου. Κάποιοι αναγνώστες ίσως κουραστούν με τις αναλυτικές περιγραφές και αναφορές σε άσχετα με την υπόθεση στοιχεία, ενώ κάποιοι άλλοι ίσως το λατρέψουν για τον ίδιο ακριβώς λόγω, νοιώθοντας να ταξιδεύουν μέσα από τις εικόνες που σου μεταφέρει από την Σκανδιναβική χώρα. Θεωρώ όμως ότι το ανατρεπτικό τέλος της ιστορίας θα αποζημιώσει και τις δύο ομάδες αναγνωστών.
Οι λάτρεις της κλασσικής αστυνομικής λογοτεχνίας (βλ. Αγκάθα Κρίστι) θα το απολαύσουν, ενώ θα απογοητεύσει αυτούς που αποζητούν γρήγορη πλοκή, δράση και περιπέτεια.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8,5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.